WEEK 4 – DOELGROEP EN CONCURENTEN ANALYSEREN

WEEK 4 – DOELGROEP EN CONCURENTEN ANALYSEREN

VISUELE IDENTITEIT VAN WOONSTAD VS WOONBRON

Week 4| 24-09-2018

Situatie: De opdrachtgever en concurenten visuele indenteit analyseren.

Taken:

  •  Analyseer woonstad/concurrentie op de visie.
  • Analyseer Woonstad/concurrentie op de missie.
  • Analyseer Woonstad/concurrentie op de waarde
  • Styleguide analyseren/concurrentie van www.woonstad.nl

Actie: Om de visuele indentiteit te achterhalen heb ik tijdens de les de visie, missie en de waarde onderzocht van Woonstad en concurrentie . Ook de kleur-gebruik van Woonstad en concurrentie heb ik onderzocht naar emotie en gekeken of er samenhang is met de visie en missie.

Door een overzicht te maken van de al bestaande elementen dat voor  het project relevante is voor de visuele uitingen van het merk woonstad krijg ik inzicht in het gebruik van de visuele ingrediënten en kan ik een style guide ontwerpen waarin je deze terugbrengt naar de onderdelen: typografie, kleur, beeld, logo. Ook kan ik de kernwaarde en de missie van Woonstad/concurrentie achterhalen.

Resultaat: Dankzij de resultaten van het visuele identiteit hebben wij een beter beeld over woonstad en concurrentie .


OBSERVEREN | INTERVIEW POGING 1 MISLUKT

Week 4| 25-09-2018 : Vandaag ben ik samen met Ricardio gaan obseren in de omgeving van vrije sectoren.  Samen hebben wij gekeken welke locatie de vrije sectoren huizen zich bevinden. Wij kozen vervolgens de volgende 3 dichtbijzijnde locatie. De reden dat ik graag wil observeren is, zodat ik de verschillen kan zien tussen een sociale en vrije sector. Ook wil ik tijdens het observeren graag mensen interviewen voor bepaalde informatie.

Oude Binnenweg Bloktimmer: Het verschil tussen sociale en vrije sector was zeker duidelijk te zien. Paar straten verder kon je het verschil snel merken aan de onderhoud en materialen gebruik tusen de woningen. Zo zie je bijvoorbeeld veel vrije sector woningen met witte sierstukken in de gevel, of mooie afgewerkte voegen tussen de stenen.

OUDE BINNENWEG 109-111:  De vrijesector woningen zitten groot en deels buiten het centrum zoals in Spangen. Een klein deel bevinden zicht ook zelf in het centrum zoals de oude binnenweg.

BAJONETSTRAAT BLOK 4: Tijdens onze laatste observatie moment zagen wij dat er op de Bajonetstraat Blok 4 aan het renoveren zijn. De bewoners zijn ook lastig te bereiken voor ons interview. Wat wij wel hieruit kunnen concluderen is dat Woonstad groot deels van het geld aan onderhoud wordt besteeds en dat kunt u zeker zien van uit de jaarsverslag van 2017. Zo 34% wordt geinvesteerd in de woningen.

De doelgroep bereiken was een probleem. Veel mensen hadden helaas geen tijd of er waren amper mensen die zich in de doelgroep bevinden. Dus dat betekent dat we een 2e poging moeten doen.


POSTERPRESENTATIE ONTWERP

week 4 | 25-09-2018: Hoe ga ik mijn onderzoeken overtuigen op een visuele manier. Waar moet ik op letten tijden het ontwerpen van een poster ? En zijn er handig tips die ik kan gebruiken tijdens mijn proces van het ontwerpen van een poster.

Dat zijn vragen die gelukkig zijn beantwoord tijdens mijn LAB over posterpresentatie

Ik moet mij focussen naar de volgende punten tijdens het maken van een poster

Layout en ordening

  • Het verhaal
  • Kleurenpalet
  • Abstractheid
  • Details
  • Grootte en schaal
  • Originaliteit

Na de feedback van Ulla moet ik voor de volgende keer meer naar het verhaal (duidelijke lijn) en groot en schaal (tussenruimte tussen kolommen) letten. Verder was het zeer overzichtelijk en netjes ontworpen.

 


INTERVIEW POGING 2 GING GOED OF TOCH NIET ?

Week 4 | 26-09-2018 : Poging nummer 1 interviewen was natuurlijk mislukt. Dat gaan we weer opnieuw proberen, maar dit keer ga ik het beter aanpakken. Beter voorbereiden welke locatie, situatie en mensen we moeten interviewen. Samen met Ricardio gaan wij bekijken waar wij het beste onze doelgroep kunnen bereiken. En omgeving waar mensen wel de tijd hebben om te babbeltje te maken.

En het eerste idee dat bij mij opkwam is een interview afleggen op een perron in de buurt van Rotterdam. Mensen wachten natuurlijk op de metro en hebben dan weinig te doen dan te wachten. We kwamen toevallig bij perron Cappelse brug en we moesten uitstappen vanwege onderhoud. Eindstand zagen we dat mensen 15-18minuten moesten wachten. Daar hebben wij van de situatie gebruik van gemaakt.

Wij hebben enquete gemaakt op school.  Zodat de personen zo snel mogelijk dit kunnen aanvinken, maar we kwamen later erachter dat het niet nuttig was. Er kwam weinig emphatie invoor en de informatie was ook niet relavant. Ik heb bij de eerste persoon gelukkig wel gedaan. Ik had vervolgens de 5 why methode gebruik om diepere vragen te stellen om de achterliggende gedachte te achterhalen. Het nadeel is wel dat we minder personen kunnen ondervragen.

Maar liever 3 mensen goed interviewen waar je meerdere informatie kan verzamelen. Dan 7 personen die enquete half invullen.

Ik heb vervolgens mijn deel van mijn interview verwerkt in een verslag met een conclusie. Waar ik van heb geleerd is dat een goed voorbereiding van een interview al een halve werk is. En daar bedoel ik niet alleen vragen verzinnen voor de interview. Wat voor methodes ga je gebruiken en hoe kan je het beste de informatie die je wilt vinden achterhalen ?

 

OBSERVEREN VISUEEL VERWERKEN

Vanavond heb ik al mijn foto’s van het observeren verwerkt en een conclusie getrokken. Ook heb ik het visueel gemaakt, zodat het voor mij, maar ook voor het team overzichtelijk is.

PERSONA

Vandaag heb ik met Ricardio overlegd hoe wij het beste de interview kunnen omzetten naar een persona. Mijn taak hiervan is een visuele huisstijl te ontwerpen. Ook heb ik mijn deel van de interview verwerkt. Ricardio heeft de interview in een standaard persona verwerkt in indesign en vervolgens naar mij gestuurd, zodat ik het verder kan visualiseren.

Er was een klein probleempje. Mijn kennis op het gebied van indesign is zeer zwak, waardoor ik de persona in photoshop had gemaakt. Dit is een vak waar ik verder in moet professionaliseren.


POSTER UITWERKEN

week 4 | 27-09-2018 t/m 28-09-2018:  Rond 21:30 uur heb ik de taak van Lars en Katja overgenomen en snel besproken wat ze nog moeten doen.

Tussen 21:30 – 22:00 heb ik de lijst erbij gehaald om te kijken wat er inhoudelijk op de poster moet staan. De lay-out van de poster vond ik zeer matig dus met toestemming van Lars heb ik het anders aangepakt.

Mijn eerste stap is het schetsen van een layout. Hoe en wat wil ik hebben. Lars had een geniaal idee om de onderzoeken in een huis te ontwerpen. Na de schetsen was het tijd voor de volgende stap.

De volgende stap was het verwerken op photoshop. Ik heb de oude photoshop van Lars en Katja bijgehaald een aangepast. Keek naar de compositie en kleurgebruik, typografie en de inhoud zelf.

Rond 00:15 heb ik mijn werk voor toen gedeelde  in de groep en gevraagd voor feedback. De feedback heb ik verder gewerkt en de kleine puntje op de i werd de volgende dag overgenomen door Lars.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *